Dlaczego warto pić zielone?

Naturalne soki z warzyw i owoców to sprawdzony sposób na piękną cerę, mocne włosy i paznokcie, sprawnie działający układ pokarmowy oraz gwarancja odporności w okresie jesienno-zimowym. Warto pić zielone koktajle! Sprawdźmy dokładnie jak wpływają na nasz organizm.

Zielone soki z warzyw to skarbnica cennych mikroelementów i witamin. Podstawowym składnikiem obecnym w naturalnych koktajlach jest błonnik – działający jak szczoteczka wymiatająca z jelit zbędne odpady przemiany materii, które nie uległy strawieniu. Pamiętajmy, że toksyny w nich zawarte mogą przenikać do krwiobiegu, a tym samym przyczyniać się do powstania rozmaitych problemów natury zdrowotnej – od alergii pokarmowych, aż po miażdżycę. Zdrowe soki z owoców i warzyw przeciwdziałają tym dolegliwościom.

Soki z warzyw – źródło chlorofilu

Na szczęście z pomocą przychodzą nam naturalne składniki pochodzenia roślinnego, o wysokiej zawartości chlorofilu. Jest to substancja, którą posiadają wszystkie warzywa zielone – bierze udział m.in. w procesie fotosyntezy. Jednak nie tylko rośliny zyskują dzięki obecności chlorofilu – również ludzie mogą czerpać z jego dobroczynnych właściwości. Soki z warzyw o zielonym zabarwieniu przede wszystkim wspomagają oczyszczanie krwi i jelit z toksyn, ma działanie antyoksydacyjne, eliminuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Najwięcej chlorofilu zawierają warzywa liściaste, które stanowią idealną bazę na soki z warzyw. Pamiętajmy jednak, żeby spożywać je bez uprzedniej obróbki cieplnej – gotowanie powoduje, że z roślin „uciekają” cenne witaminy i mikroelementy.

Czytaj również  Detox - kuracja sokiem z owoców i warzyw

Oprócz tego soki z owoców i warzyw zielonych to bogate źródło kwasu foliowego – idealnego dla kobiet w ciąży. Posiadają również wysoką zawartość witamin z grupy B, a także witaminy A oraz K.

Jak soki z owoców i warzyw wpływają na wygląd zewnętrzny?

Green Organic Wheat Grass Shot ready to drink

Soki z owoców i warzyw mają jednak nie tylko działanie odtruwające organizm – wiąże się z tym również inny aspekt. Tego typu produkty to najtańsze i najbardziej skuteczne koktajle młodości – dzięki zawartości witamin A i E wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie komórek skóry i procesy starzenia się. Nic dziwnego, że nawet światowej sławy supermodelki polecają picie odżywczych soków z warzyw zielonych. Oczyszczając organizm i jelita z toksyn wspomagają one również walkę z uporczywym trądzikiem wieku dorosłego – w dzisiejszych czasach coraz więcej kobiet i mężczyzn po 30. roku życia walczy z pojawiającymi się na brodzie i żuchwie pryszczami. Soki z owoców i warzyw znakomicie odtruwają organizm, dzięki czemu wypryski szybciej się goją i rzadziej pojawiają się nowe ropne wykwity. Również osoby walczące z nadmierną potliwością i nieprzyjemnym zapachem ciała powinny wypróbować naturalne soki z warzyw i owoców.

Soki z owoców i warzyw dla niejadków

Zielone soki z warzyw to także znakomita alternatywa dla osób, które chciałyby dostarczyć swojemu organizmowi cenne witaminy, jednak zwyczajnie nie przepadają za owocami i warzywami – a codzienne jedzenie porcji bananów, jabłek czy sałatki ze szpinakiem w ogóle nie wchodzi w grę. Co innego spożycie tych produktów w postaci płynnej – na przykład na śniadanie.

Czytaj również  Bułka czy chleb?