Rodzaje kawy

Zakup kawy wielu ludzi uważa za czynność banalną, ale wcale tak nie jest. Rzecz jasna, łatwo iść do sklepu, wybrać i zapłacić. Tylko co wybrać? Czy kupować w markecie czy w sklepie ze zdrową żywnością? Która kawa jest najlepsza? Zwyczaj parzenia tego aromatycznego napoju w wielu domach jest ważną tradycją, a domownicy gromadzą się, by wspólnie wypić pyszną kawę. Jaka kawa jest najlepsza?

Wybieramy kawę. Ziarnista czy mielona?

Wielbiciele kawy mogą wybrać wersję zmieloną lub ziarnistą. Dobrej jakości kawę kupimy w specjalistycznych sklepach lub w tych ze zdrową żywnością. Wybór kawy zależy od tego, czy mamy w domu dobrej jakości żarnowy młynek lub ekspres z wbudowanym młynkiem. Jeśli tak, wybierzmy kawę ziarnistą. W ekspresach automatycznych można regulować stopień jej zmielenia, co znacznie wpływa na smak zaparzonego naparu, a kawa ziarnista jest po prostu lepsza. Jeśli nie mamy nawet ręcznego młynka, kupmy dobrej jakości kawę mieloną.

Najlepsza kawa. Czym jest arabika?

Uprawa kawy na świecie opiera się na dwóch gatunkach ziaren: arabika i robusta, a pierwsza z nich jest szlachetniejsza i trudniejsza w uprawie, a w związku z tym droższa. Poza tym, arabika jest smaczniejsza, a zaparzone z niej espresso jest gęste i oleiste. Robusta, po zaparzeniu, ma lekko kwaskowy smak. Dzięki domieszce robusty, na kawie, po zaparzeniu, powstaje kremowa pianka, która chroni ją przed utrata aromatu. Wielu koneserów ceni sobie smak kawy 100% Arabika, ale najczęściej spotyka się mieszanki, a jeśli są one dobrze skomponowane, łączą w sobie najlepsze cechy każdego rodzaju kawy – łagodność arabiki i mocny, nieco kwaskowy smak robusty.

Kawa parzona a rozpuszczalna

W sklepach znajdziemy także kawę rozpuszczalną. Czy to wartościowy produkt, który kupimy w sklepach ze zdrową żywnością? Napój tego typu zaczęto produkować w latach 50. XX wieku. Kawa rozpuszczalna powstaje w wyniku procesu produkcyjnego, który polega na rozkruszaniu ziaren i przepuszczaniu ich przez strumień gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. W wyniku takiego działania powstaje ekstrakt, który następnie poddawany jest czyszczeniu, filtrowaniu i suszeniu. Tak przygotowany koncentrat kawowy razem z gorącym powietrzem wtłacza się do wysokiego zbiornika specjalnej, suszącej maszyny. Pod wpływem temperatury cała woda z ekstraktu odparowuje, pozostają tylko granulki kawy. Daje to producentom możliwość smakiem napoju, dodawania różnego rodzaju polepszaczy i sztucznych substancji. Tego typu kawa jest wytwarzana z ziaren gorszej jakości, co też ma wpływ na jej smak. W jej składzie jest nikiel, którego nie ma w naturalnej kawie parzonej.

Wielu z nam kawa towarzyszy ważnego dnia. Wybierajmy ulubione gatunki ulubionego napoju, by móc każdego dnia rozkoszować się jego smakiem. Kupujmy je w sklepach specjalistycznych lub tych ze zdrową żywnością, by mieć pewność, że ziarna będą świeże.