Produkty zbożowe, zwłaszcza pieczywo, odgrywają zasadniczą rolę w żywieniu ludzi na całym świecie. Lubimy zapach i smak świeżego chleba czy bułek i często od nich zaczynamy dzień. W piekarniach znajdziemy różne rodzaje pieczywa. Dietetycy zalecają, by codziennie zjadać 5 porcji produktów zbożowych, a 1 porcja to 0,5 szklanki ugotowanych płatków, ryżu lub 1 kromka chleba. Które pieczywo wybrać? Co jest lepsze – bułki czy chleb?
Rodzaje pieczywa
Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju pieczywa i wyrobów cukierniczych. Większość bułek czy chlebów to pieczywo zrobione z mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Pszenne są tradycyjne chleby, kajzerki, pieczywo tostowe, bagietki czy grahamki. Jeśli do podstawowego przepisu dodamy trochę masła, cukru i jajek, otrzymamy pieczywo słodkie, nazywane półcukierniczym, czyli apetyczne chałki, bułki i rogale maślane. Pieczywo żytnie robi się z mąki żytniej ciemnej lub jasnej, często na zakwasie, a w składzie może mieć maksymalnie 15% mąki pszennej. Pieczywo mieszane, czyli pszenno-żytnie powstaje z mąki pszennej i żytniej, najczęściej na drożdżach. Do chleba i bułek dodaje się ziarna, na przykład słonecznika, soi albo nasiona lnu czy sezamu. Są to bardzo zdrowe dodatki, gdyż ziarna zawierają białko i kwasy tłuszczowe.
Jakie pieczywo jest najlepsze? Kupować bułki czy chleb?
Kromka chleba i ser z odrobiną wędliny to najpopularniejszy rodzaj kanapek. Dokładnie takie same składniki można położyć na bułce. Co będzie lepszym wyborem? Odpowiedź nie jest prosta, gdyż wszystko zależy od mąki, że której zrobiono pieczywo. Osoby odchudzające się powinny wybierać chleb, ponieważ jest on mniej kaloryczny niż bułki. Bułki zazwyczaj są miękkie, dlatego warto podawać je dzieciom oraz osobom starszym, które mają problemy z gryzieniem twardych produktów spożywczych. Poza tym, nie ma znaczenia, czy zjemy bułkę czy chleb. Ważny jest rodzaj mąki, z której je zrobiono. Najzdrowsze jest pieczywo z mąki żytniej, gdyż zawiera błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit. Chleb żytni sporządzony na zakwasie ma charakterystyczny kwaskowaty smak, który nie wszystkim odpowiada. Prawdziwe żytnie pieczywo nie czerstwieje tak szybko jak pszenne. Pamiętajmy, że do produkcji chleba potrzebne są tylko: mąka, woda, sól i zakwas lub drożdże. Unikajmy więc pieczywa, które ma w składzie dużo sztucznych składników i polepszaczy smaku.
Które pieczywo jest zdrowe, a którego unikać?
Pieczywo żytnie jest cięższe i przez to szybciej syci, więc zjemy go mniej niż pszennego. Warto więc wybierać chleb żytni, a ten pszenny zjadać tylko raz w tygodniu. Pamiętajmy, że chleb żytni jest ciężkostrawny, dlatego osoby mające delikatne żołądki powinny zastąpić go na przykład pieczywem orkiszowym. Dotyczy to szczególnie osób starszych czy małych dzieci. Urozmaicając dietę, zjedzmy czasami pieczywo chrupkie, sucharki lub wafle ryżowe.
Pachnące pieczywo to prawdziwy przysmak. Wybierajmy zdrowy, żytni chleb i jedzmy go bez wyrzutów sumienia, a unikajmy chleba i bułek z dodatkiem polepszaczy smaku.