Gorące ogniste sosy, pikantne jedzenie i radość życia. To charakteryzuje kuchnię meksykańską. Do większości dań meksykańskich podawana jest duża liczba różnych sosów, składających się głównie z chilijskich jalapeños lub habaneros. W zależności od ostrości wystarczy kropla sosu „Salsa Picante”, aby każdy posiłek napełnić ogniem i pasją.
Od mole poblano jako meksykańskiego dania narodowego, po danie śniadaniowe quilaquiles, popularne tacos, tradycyjne tamales, różnorodne tostadas i burritos, kuchnia meksykańska zachwyca kolorami i smakiem.
Posiłki w Meksyku
Tradycyjnie w Meksyku je się trzy do czterech posiłków dziennie, z których obiad około 15:00 jest posiłkiem głównym.
Do śniadania obowiązków podaje się kawę i bułkę lub słodkie ciasto. Aby nie być głodnym do obiadu, je się danie z jajek lub chilaquiles (resztki jedzenia, kawałki tortilli, sosu i sera). Obiad składa się z maksymalnie czterech dań: zupy, ryżu lub makaronu, dania mięsnego i na końcu deseru.
Niezbędne składniki i przyprawy w kuchni meksykańskiej
Kuchnia meksykańska https://e-spar.com.pl/kategoria/kuchnia-meksykanska/892 charakteryzuje się szeroką gamą słodkich i pikantnych smaków i jest znana z szerokiej gamy potraw. Wykorzystuje się w niej kilka podstawowych składników, które pojawiają się raz po raz w najróżniejszych kombinacjach. Oto mała niektóre z nich:
Kukurydza
Meksykanie i ich przodkowie (Majowie i Aztekowie) uprawiali kukurydzę od czasów starożytnych i przypisali jej ważną rolę w kulcie bogów i mitach o stworzeniu. Bogowie nie stworzyli człowieka z gliny, ale z kukurydzy. I nawet kiedy przybyli Hiszpanie i próbowali założyć uprawę pszenicy, nigdy nie straciła swojej dominacji.
Z tego powodu jest bardzo popularna i jest podawana w szerokiej gamie odmian. Jako eloty prosto z grilla lub ugotowana w osolonej wodzie, a następnie podawana z ostrymi sosami, serami lub sosami serowymi. Może być dodatkiem do sałatek.
Tortille
Tortille robi się z mąki kukurydzianej, są bardzo cienkie i można je serwować na różne sposoby. Składają się z ciasta wyrabianego z wody i specjalnej mąki kukurydzianej (Masa Harina).
Najpopularniejsze dania z tortilli to:
– Tamales – ciasto z mąki kukurydzianej, wypełnione słodkim lub pikantnym nadzieniem i gotowane na parze w suszonych liściach kukurydzy,
– Tostadas – smażone tortille z różnymi dodatkami
– Quesadillas – nadziewane serem i pieczone
Fasola
Fasola jest szeroko rozpowszechniona w Meksyku i jest co najmniej tak popularna, jak kukurydza. Jest ona jednym z tańszych meksykańskich podstawowych produktów spożywczych.
Większość Meksykanów kupuje suszoną fasolę. Decydującą jej zaletą jest oszczędność miejsca i możliwość długotrwałego przechowywania. 250 gramów suszonej fasoli odpowiada około 600 gramów fasoli gotowanej.
Mięso
Meksyk zdecydowanie nie jest krajem dla wegan, wegetarianom tez nie jest łatwo. Dzieje się tak, ponieważ asortyment dań mięsnych i rybnych jest ogromny. W rezultacie często można znaleźć mięso w zupach, tortillach itp.
To, czy spożywa się mięso, czy ryby, w dużej mierze zależy od dochodów gospodarstwa domowego i regionu, w którym mieszkają ludzie.
Jest duże zapotrzebowanie na wołowinę (jako stek, flaki, policzki wołowe, ozory), ale także wieprzowinę (w postaci kiełbasy), kozie mięso i kurczaki.
Awokado
Awokado jest podstawą znanego na całym świecie guacamole. Klasyczne guacamole oprócz awokado zawiera pomidory, cebulę, czosnek o i chili. Jest używane jako dodatek do wielu dań kuchni meksykańskiej.