Jakie przysmaki możemy ugotować ze zdrowej żywności – 5 przykładów

Produkty ekologiczne nie zawierają konserwantów i szkodliwych dla naszego organizmu substancji. Konsumenci coraz częściej świadomie wybierają produkty z ekologicznych upraw.  Przygotowując posiłki warto częściej sięgać właśnie po zdrową żywność pozbawioną chemicznych dodatków. Zwłaszcza, że przyrządzone na bazie bio produktów potrawy są naprawdę pyszne i pożywne. Oto 5 przepisów na zdrowe dania.

Kuskus razowy BIO z fasolką i dodatkami

Do przygotowania pysznej i zdrowej kaszy kuskus z fasolką szparagową, pestkami dyni i ananasem będziemy potrzebować następujących składników:

 

  • 1/3 szklanki kaszy kuskus razowej BIO (można ją również zastąpić ryżem pełnoziarnistym BIO)
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 1 garść pestek dyniowych
  • czerwona cebula
  • ćwiartka świeżego ananasa oraz przyprawy do smaku

Kuskus zalewamy ciepłą wodą. Fasolkę gotujemy, a pestki dyniowe prażymy na patelni. Oleju dolewamy dopiero po wyprażeniu pestek, a następnie wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kiedy już się zeszkli, dodajemy fasolkę i kuskus. Na koniec ozdabiamy nasze danie ładnie pokrojonym ananasem.

Humus z ciecierzycy z dodatkiem musu sezamowego

Dla miłośników nieco bardziej orientalnych smaków poleca się bardzo prosty przepis na humus z ciecierzycy z dodatkiem musu sezamowego. Aby go przygotować, potrzebujemy puszkę ciecierzycy, minimum 2 ząbki świeżego czosnku, 2 łyżeczki pasty tahin, odrobinę soku z cytryny i 4 łyżeczki oliwy z oliwek. Do smaku można doprawić potrawę solą i pieprzem. Wszystkie składniki miksujemy. Jedynie czosnek przeciśnięty przez praskę, najlepiej dodać na sam koniec, a następnie znowu całość zmiksować lub wszystko dobrze wymieszać.

Czytaj również  Artykuły spożywcze własnej roboty - Dlaczego warto je robić

 

Jak przygotować pasztet z cukinii?

Bardzo ciekawym pomysłem jest również pasztet z cukinii. Do przygotowania tego zdrowego przysmaku będziemy potrzebować:

  • 2 szklanki startej i dobrze odsączonej cukinii,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • około 200 gram żółtego sera (startego na tarce) oraz 200 gram drobno pokrojonych pieczarek.

Oprócz tego przygotujmy: 1 pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, 3 żółtka i 3 ubite w pianę białka, 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (pieprz, majeranek).

Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni C. Pieczarki dusimy na patelni razem z cebulą. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Przekładamy masę na blachę do pieczenia oraz pieczemy około 60 minut. Pamiętajmy, że wierzch pasztetu musi się delikatnie przybrązowić.

Gesundes Frühstück

A może zdrowa zupa na obiad?

Bardzo pożywna jest wegetariańska zupa z soczewicy zawierającą witaminę A oraz wapń i fosfor. Aby ją ugotować, musimy mieć następujące składniki:

  • 30 lub nieco więcej dag zielonej soczewicy
  • 3 niezbyt duże marchewki
  • ziele angielskie, majeranek, liść laurowy, pieprz
  • domowy koncentrat pomidorowy
  • kostka rosołowa

Kostkę rosołową (podobnie jak koncentrat pomidorowy) możemy przygotować samodzielnie w domu, ponieważ te sklepowe zawierają w sobie dużo niezdrowych środków konserwujących.

Soczewicę starannie myjemy i wkładami do garnka z wodą. Czas, w którym soczewica będzie się gotować, możemy wykorzystać na starcie marchewki oraz pokrojenie i podsmażenie cebuli na patelni. Do zeszklonej cebuli dodajemy startą marchewkę, a następnie koncentrat pomidorowy własnej roboty. Później przelewamy zawartość patelni do garnka z soczewicą. Gdy tylko warzywa zmiękną, całość przyprawiamy domową kostką rosołową i liściem laurowym. Na koniec, do zupy dodajemy pozostałych przypraw. Zupę z soczewicy można spożywać z samodzielnie upieczonym chlebem.

Czytaj również  Detox - kuracja sokiem z owoców i warzyw

Jak upiec chlebek żytni na zakwasie?

Do tego wypieku będziemy potrzebować:

  • 250 g razowej mąki żytniej oraz tyle samo mąki pszennej
  • 500 ml czystej wody
  • łyżkę morskiej soli i łyżkę miodu
  • 2-3 duże łyżki przygotowanego wcześniej zakwasu
  • ziarna słonecznika, siemienia lnianego oraz dyni
  • szklanka płatków owsianych i otrębów pszennych
  • 2 łyżki zarodków pszenicy

 

Zakwas wkładamy do naczynia wraz z mąką żytnią oraz 1 szklanką ciepłej wody (może być z kranu). Mieszamy, przykrywamy ściereczką na całą noc. Nazajutrz dodajemy mąkę pszenną oraz wszystkie ziarna, płatki i otręby. Nie zapominamy dodać miodu, soli i ciepłej wody. Wszystko należy dokładnie wymieszać tak, aby masa była dość gęsta. Do nagrzanego na 100 stopni piekarnika wkładamy formę na 60 minut, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy je jeszcze przez godzinę w trybie termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Smacznego!