Zastanawiasz się nad zakupem soczewek? Zobacz, co musisz wiedzieć przed ich kupnem

Soczewki kontaktowe zyskują coraz większą popularność. Coraz mniej jest też mitów na ich temat. Dziś wiadomo już, że soczewka ani nie przemieści się za oko, ani tym bardziej z niego nie wypadnie. Spadające ceny z kolei z miejsca obalają mit, że szkła kontaktowe są bardzo drogie i zarezerwowane jedynie dla zamożnych. To już przeszłość. Dziś soczewki bez obaw może nosić niemal każdy. O czym jednak warto wiedzieć, zanim zakupi się własne szkła kontaktowe?

Continue reading „Zastanawiasz się nad zakupem soczewek? Zobacz, co musisz wiedzieć przed ich kupnem”

Jakie przysmaki możemy ugotować ze zdrowej żywności – 5 przykładów

Produkty ekologiczne nie zawierają konserwantów i szkodliwych dla naszego organizmu substancji. Konsumenci coraz częściej świadomie wybierają produkty z ekologicznych upraw.  Przygotowując posiłki warto częściej sięgać właśnie po zdrową żywność pozbawioną chemicznych dodatków. Zwłaszcza, że przyrządzone na bazie bio produktów potrawy są naprawdę pyszne i pożywne. Oto 5 przepisów na zdrowe dania. 

Kuskus razowy BIO z fasolką i dodatkami

Do przygotowania pysznej i zdrowej kaszy kuskus z fasolką szparagową, pestkami dyni i ananasem będziemy potrzebować następujących składników:

 

  • 1/3 szklanki kaszy kuskus razowej BIO (można ją również zastąpić ryżem pełnoziarnistym BIO)
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 1 garść pestek dyniowych
  • czerwona cebula
  • ćwiartka świeżego ananasa oraz przyprawy do smaku

Kuskus zalewamy ciepłą wodą. Fasolkę gotujemy, a pestki dyniowe prażymy na patelni. Oleju dolewamy dopiero po wyprażeniu pestek, a następnie wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kiedy już się zeszkli, dodajemy fasolkę i kuskus. Na koniec ozdabiamy nasze danie ładnie pokrojonym ananasem.

Humus z ciecierzycy z dodatkiem musu sezamowego

Dla miłośników nieco bardziej orientalnych smaków poleca się bardzo prosty przepis na humus z ciecierzycy z dodatkiem musu sezamowego. Aby go przygotować, potrzebujemy puszkę ciecierzycy, minimum 2 ząbki świeżego czosnku, 2 łyżeczki pasty tahin, odrobinę soku z cytryny i 4 łyżeczki oliwy z oliwek. Do smaku można doprawić potrawę solą i pieprzem. Wszystkie składniki miksujemy. Jedynie czosnek przeciśnięty przez praskę, najlepiej dodać na sam koniec, a następnie znowu całość zmiksować lub wszystko dobrze wymieszać.

 

Jak przygotować pasztet z cukinii?

Bardzo ciekawym pomysłem jest również pasztet z cukinii. Do przygotowania tego zdrowego przysmaku będziemy potrzebować:

  • 2 szklanki startej i dobrze odsączonej cukinii,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • około 200 gram żółtego sera (startego na tarce) oraz 200 gram drobno pokrojonych pieczarek.

Oprócz tego przygotujmy: 1 pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, 3 żółtka i 3 ubite w pianę białka, 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (pieprz, majeranek).

Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni C. Pieczarki dusimy na patelni razem z cebulą. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Przekładamy masę na blachę do pieczenia oraz pieczemy około 60 minut. Pamiętajmy, że wierzch pasztetu musi się delikatnie przybrązowić.

Gesundes Frühstück

A może zdrowa zupa na obiad?

Bardzo pożywna jest wegetariańska zupa z soczewicy zawierającą witaminę A oraz wapń i fosfor. Aby ją ugotować, musimy mieć następujące składniki:

  • 30 lub nieco więcej dag zielonej soczewicy
  • 3 niezbyt duże marchewki
  • ziele angielskie, majeranek, liść laurowy, pieprz
  • domowy koncentrat pomidorowy
  • kostka rosołowa

Kostkę rosołową (podobnie jak koncentrat pomidorowy) możemy przygotować samodzielnie w domu, ponieważ te sklepowe zawierają w sobie dużo niezdrowych środków konserwujących.

Soczewicę starannie myjemy i wkładami do garnka z wodą. Czas, w którym soczewica będzie się gotować, możemy wykorzystać na starcie marchewki oraz pokrojenie i podsmażenie cebuli na patelni. Do zeszklonej cebuli dodajemy startą marchewkę, a następnie koncentrat pomidorowy własnej roboty. Później przelewamy zawartość patelni do garnka z soczewicą. Gdy tylko warzywa zmiękną, całość przyprawiamy domową kostką rosołową i liściem laurowym. Na koniec, do zupy dodajemy pozostałych przypraw. Zupę z soczewicy można spożywać z samodzielnie upieczonym chlebem.

Jak upiec chlebek żytni na zakwasie?

Do tego wypieku będziemy potrzebować:

  • 250 g razowej mąki żytniej oraz tyle samo mąki pszennej
  • 500 ml czystej wody
  • łyżkę morskiej soli i łyżkę miodu
  • 2-3 duże łyżki przygotowanego wcześniej zakwasu
  • ziarna słonecznika, siemienia lnianego oraz dyni
  • szklanka płatków owsianych i otrębów pszennych
  • 2 łyżki zarodków pszenicy

 

Zakwas wkładamy do naczynia wraz z mąką żytnią oraz 1 szklanką ciepłej wody (może być z kranu). Mieszamy, przykrywamy ściereczką na całą noc. Nazajutrz dodajemy mąkę pszenną oraz wszystkie ziarna, płatki i otręby. Nie zapominamy dodać miodu, soli i ciepłej wody. Wszystko należy dokładnie wymieszać tak, aby masa była dość gęsta. Do nagrzanego na 100 stopni piekarnika wkładamy formę na 60 minut, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy je jeszcze przez godzinę w trybie termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Detox – kuracja sokiem z owoców i warzyw

O dobroczynnych właściwościach samodzielnie wyciskanego soku mówi się coraz więcej, jak również o tym, że tryb naszego życia jest w większości przypadków niewłaściwy. Mowa tu o niezdrowym jedzeniu, używkach, braku ruchu – w wyniku tego, w organiźmie odkładają się toksyny, które negatywnie na nas wpływają. By się ich zatem pozbyć, należy przeprowadzić detox. Jak to zrobić i czy jest to zawsze zdrowe?

Continue reading „Detox – kuracja sokiem z owoców i warzyw”

W jaki sposób skutecznie wygładzić skórę?

Piękna, gładka i jędrna skóra to marzenia każdej kobiety. Jednak z wiekiem cera szarzeje, pojawiają się plamy pigmentacyjne, a także coraz większe bruzdy zmarszczkowe. Do tego dochodzą wypryski i wykwity, które mogą pojawić się nawet u dojrzałych osób. Czy są sprawdzone sposoby na to, by cera była jednolita, a skóra jędrna i gładka?

Continue reading „W jaki sposób skutecznie wygładzić skórę?”

Wyciskarki wolnoobrotowe: dlaczego warto je wybrać

 

Wyciskarki wolnoobrotowe to urządzenia służące do przygotowania znakomitych soków z warzyw i owoców – posiadających ogromne wartości odżywcze. Dlaczego warto wybrać akurat takie urządzenie i w czym przewyższa tradycyjne sokowirówki?

Na rynku znajdziemy wiele urządzeń, które ułatwią nam przygotowanie domowych i świeżych soków z owoców lub warzyw. Warto jednak poświęcić chwilę na wyselekcjonowanie najlepszego sprzętu, który będzie najbardziej odpowiadał naszym indywidualnym potrzebom. Jak wybrać najlepsze wyciskarki do soków?

Wyciskarki wolnoobrotowe – dla kogo są przeznaczone?

Wyciskarki wolnoobrotowe Hurom to urządzenia idealne dla osób, którym szczególnie zależy na uzyskaniu najwyższej wartości odżywczej soku – proces wyciskania odbywa się w ten sposób, że z warzyw i owoców przechodzą do soku najlepsze składniki – witaminy i mikroelementy niezbędne do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeśli zatem zależy nam na efektach zdrowotnych, poprawie stanu skóry i włosów oraz dostarczeniu organizmowi kompleksu witamin – wybierzemy wyciskarki wolnoobrotowe.

Jaki sok zapewniają wyciskarki wolnoobrotowe?

Wyciskarki wolnoobrotowe pozwalają na uzyskanie mętnego i gęstego soku – w przeciwieństwie do sokowirówek, które zapewniają bardzo klarowny i przejrzysty sok. Trzeba jednak zauważyć, że dostępne na rynku sokowirówki nie dadzą nam koktajlu witaminowego, ponieważ w procesie miksowania „uciekają” cenne witaminy i mikroelementy.

Jak działają wyciskarki wolnoobrotowe na warzywa liściaste?

Freshly squeezed vegetable juices

Wyciskarki wolnoobrotowe – w przeciwieństwie do sokowirówek, umożliwiają także wyciskanie soku z roślin liściastych – na przykład ze szpinaku, dzięki czemu można uzyskać wartościowe koktajle. Rośliny nie są ścierane, a zgniatane przy pomocy specjalnego ślimaka. Dzięki temu sok nie jest napowietrzony, a tym samym utleniony, jego temperatura nie podnosi się, a wszystkie wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy zostają zachowane. Tak przygotowany koktajl można także przechowywać w lodówce – nie traci swoich właściwości jak sok z sokowirówki, który trzeba spożyć bezpośrednio po zrobieniu.

Wyciskarka wolnoobrotowa – pionowa czy pozioma?

Na rynku znajdziemy wyciskarki wolnoobrotowe pionowe i poziome. Pierwszy rodzaj zajmuje zdecydowanie mniej miejsca, niż wyciskarki poziome, jedna nie daje tyle możliwości. Warto zaznaczyć, że wyciskarki wolnoobrotowe poziome umożliwiają przygotowanie nie tylko smacznych i świeżych soków z owoców i warzyw, ale posiadają również końcówki do zrobienia domowego makaronu, pozwalają na zmielenie gotowanego mięsa czy przygotowania masła orzechowego. Osoby zastanawiające się nad wyborem konkretnego modelu powinny zatem zastanowić się, jakie są ich priorytety.

 

Dlaczego warto pić zielone?

 

Naturalne soki z warzyw i owoców to sprawdzony sposób na piękną cerę, mocne włosy i paznokcie, sprawnie działający układ pokarmowy oraz gwarancja odporności w okresie jesienno-zimowym. Warto pić zielone koktajle! Sprawdźmy dokładnie jak wpływają na nasz organizm.

Zielone soki z warzyw to skarbnica cennych mikroelementów i witamin. Podstawowym składnikiem obecnym w naturalnych koktajlach jest błonnik – działający jak szczoteczka wymiatająca z jelit zbędne odpady przemiany materii, które nie uległy strawieniu. Pamiętajmy, że toksyny w nich zawarte mogą przenikać do krwioobiegu, a tym samym przyczyniać się do powstania rozmaitych problemów natury zdrowotnej – od alergii pokarmowych, aż po miażdżycę. Zdrowe soki z owoców i warzyw przeciwdziałają tym dolegliwościom.

Soki z warzyw – źródło chlorofilu

Na szczęście z pomocą przychodzą nam naturalne składniki pochodzenia roślinnego, o wysokiej zawartości chlorofilu. Jest to substancja, którą posiadają wszystkie warzywa zielone – bierze udział m.in. w procesie fotosyntezy. Jednak nie tylko rośliny zyskują dzięki obecności chlorofilu – również ludzie mogą czerpać z jego dobroczynnych właściwości. Soki z warzyw o zielonym zabarwieniu przede wszystkim wspomagają oczyszczanie krwi i jelit z toksyn, ma działanie antyoksydacyjne, eliminuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Najwięcej chlorofilu zawierają warzywa liściaste, które stanowią idealną bazę na soki z warzyw. Pamiętajmy jednak, żeby spożywać je bez uprzedniej obróbki cieplnej – gotowanie powoduje, że z roślin „uciekają” cenne witaminy i mikroelementy.

Oprócz tego soki z owoców i warzyw zielonych to bogate źródło kwasu foliowego – idealnego dla kobiet w ciąży. Posiadają również wysoką zawartość witamin z grupy B, a także witaminy A oraz K.

Jak soki z owoców i warzyw wpływają na wygląd zewnętrzny?

Green Organic Wheat Grass Shot ready to drink

Soki z owoców i warzyw mają jednak nie tylko działanie odtruwające organizm – wiąże się z tym również inny aspekt. Tego typu produkty to najtańsze i najbardziej skuteczne koktajle młodości – dzięki zawartości witamin A i E wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie komórek skóry i procesy starzenia się. Nic dziwnego, że nawet światowej sławy supermodelki polecają picie odżywczych soków z warzyw zielonych. Oczyszczając organizm i jelita z toksyn wspomagają one również walkę z uporczywym trądzikiem wieku dorosłego – w dzisiejszych czasach coraz więcej kobiet i mężczyzn po 30. roku życia walczy z pojawiającymi się na brodzie i żuchwie pryszczami. Soki z owoców i warzyw znakomicie odtruwają organizm, dzięki czemu wypryski szybciej się goją i rzadziej pojawiają się nowe ropne wykwity. Również osoby walczące z nadmierną potliwością i nieprzyjemnym zapachem ciała powinny wypróbować naturalne soki z warzyw i owoców.

Soki z owoców i warzyw dla niejadków

Zielone soki z warzyw to także znakomita alternatywa dla osób, które chciałyby dostarczyć swojemu organizmowi cenne witaminy, jednak zwyczajnie nie przepadają za owocami i warzywami – a codzienne jedzenie porcji bananów, jabłek czy sałatki ze szpinakiem w ogóle nie wchodzi w grę. Co innego spożycie tych produktów w postaci płynnej – na przykład na śniadanie.

 

 

Jakie wybrać soczewki zmieniające kolor oczu

Soczewki kontaktowe zmieniające kolor oczu to rozwiązanie, które gwarantuje znakomite efekty. Dzięki niemu nawet brązowe oczy mogą przybrać barwę błękitu. Sprawdźmy zatem, w jaki sposób wybierać soczewki zmieniające kolor oczu.

Soczewki podkreślające urodę i wydobywające atuty naszego wyglądu możemy podzielić na kilka kategorii. Należą do nich szkła kontaktowe delikatnie modyfikujące barwę tęczówki oraz takie, które mogą ją radykalnie odmienić. Soczewki zmieniające kolor oczu dzielimy z kolei na standardowe (całkowicie przysłaniające tęczówkę), powiększające oko oraz ekstremalne (przedstawiające wzory, symbole itd.)

Jakie soczewki zmieniające kolor oczu wybrać?

Kupując soczewki kontaktowe zmieniające kolor oczu, musimy liczyć się z pewnymi ograniczeniami, zwłaszcza, jeśli jesteśmy posiadaczami wyjątkowo ciemnej tęczówki. Może się bowiem okazać, że intensywnego zabarwienia oczu nie ukryje soczewka całkowicie przysłaniająca tęczówkę. W niektórych sytuacjach (np. pod światło) kolor zacznie prześwitywać. Nie da się ukryć, że soczewki zmieniające kolor oczu to rozwiązanie idealne jedynie dla posiadaczy jasnych i niezbyt intensywnych barw tęczówki – jasnozielonej, niebieskiej, szarej, piwnej. Właściciele brązowych oczu mogą nie osiągnąć satysfakcjonujących rezultatów.

Duża tęczówka? To możliwe

Zupełnie innym rodzajem szkieł kontaktowych są soczewki powiększające oko. Ich celem jest podkreślenie naturalnego piękna poprzez zwiększenie powierzchni tęczówki. W takim przypadku pigment szkła kontaktowego znacznie wykracza poza jej obszar. Tego typu soczewki zmieniające kolor oczu posiadają rozmaite zabarwienie – od jasnoszarego, przez odcienie niebieskiego, aż po głęboki brąz. Soczewki wyglądają bardzo naturalnie, gdyż pigment jest rozłożony nierównomiernie, posiada także imitacje żyłek i plamek występujących naturalnie na oczach. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie wspaniałych efektów wizualnych.

Ekstremalna metamorfoza – tylko na specjalne okazje

Jeśli natomiast chcemy zaszaleć i zafundować sobie ekstrawaganckie zabarwienie tęczówki – na przykład z okazji zbliżającego się balu karnawałowego – wybierzmy ekstremalne soczewki kontaktowe zmieniające kolor oczu. To najbardziej radykalna propozycja, która sprawi, że nikt nie przejdzie obok nas obojętnie. Sklepy internetowe i gabinety optyczne dysponują szerokim wachlarzem szkieł kontaktowych przeznaczonych na imprezy, tematyczne eventy oraz inne okazje. Najbardziej popularne są zdecydowanie soczewki zmieniające kolor oczu i ich kształt na kocie, ale dużym wzięciem cieszą się także modele z symbolami komiksowych bohaterów. Ekstrawaganckie soczewki kontaktowe zmieniające kolor oczu to propozycja na wyjątkowe okazje – używanie ich na co dzień może okazać się mało komfortowe, a widniejące na nich wzory i symbole mogą zwyczajnie ograniczać pole widzenia.